יבוא מוצרים מהמזרח הרחוק, אשר היה בעבר נחלת החברות הגדולות, הפך בשנים האחרונות לנחלתם של עשרות אלפי בעלי עסקים, גם כאלו אשר בבעלותם חנות בודדה, אשר גילו כי משתלם יותר לייבא בעצמך כמות גדולה של סחורה מלרכוש אותה מהסיטונאי.
בעלי עסקים אלו טסים למזרח מסיירים במפעלים וחנויות או נכנסים לעשרות אתרי אינטרנט העוסקים כיום בייבוא סחורה, בוחרים מה שרוצים ובאמצעות חברות שילוח העוסקות בתחום מזמינים סחורה המגיעה ארצה במכולה בתוך מספר חודשים.
מה מייבאים? כל דבר העולה על הדעת. החל ממוצרי הלבשה והנעלה, כלי בית, חומרי בניה ואינסטלציה, אביזרי תאורה, צעצועים, שעונים ותכשיטים, חלקי חילוף לרכבים, טלפונים סלולאריים ועוד ועוד.
רבים מהיבואנים אינם נותנים דעתם לסוגיות זכויות היוצרים וסימני המסחר. אלו מתפלאים לגלות יום אחד כי המכס מעכב את המצעים שהזמינו עם דמות פו הדוב או את כדורי הרגל של קבוצת ברצלונה והם נדרשים לנהל הליכים משפטיים יקרים מול חברת וולט דיסני ,בעלת הזכויות בדמות פו הדוב, לשלם פיצויים ולשאת בהוצאות אחסנת והשמדת המצעים.
פקודת המכס, חוק זכויות יוצרים ופקודת סימני המסחר מקנים למכס מאז שנת 1999 סמכות לעכב טובין אשר קיים חשד לגביהם כי הם מפרים זכויות יוצרים או סימני מסחר. יחידת הקניין הרוחני של המכס בודקת כיום חלק ניכר מהמשלוחים המגיעים מהמזרח הרחוק.
במידה וקיים חשש להפרת זכויות מעכב המכס את הסחורה ומדווח על דבר העיכוב לבאי כוחם של בעלי הזכויות. אלו מעדכנים את לקוחותיהם אשר נדרשים להחליט האם ברצונם להפקיד ערבות בנקאית כנגד המשך עיכוב הסחורה ולנהל הליכים משפטיים כנגד היבואנים.
חוק זכויות יוצרים וחוק עוולות מסחריות מאפשרים לבעלי הזכויות לקבל פיצוי בסך של עד 100,000 ש"ח לכל הפרה של זכויותיהם ללא צורך בהוכחת נזק.
ניהול ההליכים אפשרי בהתאם לדין גם כנגד היבואן עצמו אף אם הייבוא התבצע באמצעות חברה שבבעלותו ולא באופן אישי.
מה בכל זאת אפשר לעשות?
ייעוץ משפטי – טרם יבוא ארצה של טובין כלשהוא מומלץ לפנות לעורך דין העוסק בתחום הקניין הרוחני אשר יבחן האם קיימת חשיפה. לעיתים ייעוץ משפטי קצר וחיפוש בפנקס סימני המסחר עשוי לחסוך הוצאות כבדות בהמשך.
עבודה עם ספק מוכר – השווקים במזרח הרחוק מלאים באלפי ספקים שונים ומשונים. מומלץ לעבוד עם ספק שמכירים או שהתקבלו המלצות אודותיו לאחר שבדקתם את הרקע שלו, לקוחות ישראלים איתם הוא עובד וכיוצא בזה.
הסכם עם הספק – יבואנים רבים אינם טורחים לחתום עם הספק על הסכם מתוך מחשבה שאין להסכם שכזה כל משמעות. מדובר בטעות חמורה. ניתן לנסח הסכם המגן על היבואן מפני מקרים בו מעכב המכס את הסחורה בגין הפרת זכויות קניין רוחני.
הגנת תום הלב – בתי המשפט הכירו בכך כי עשויים להיות מקרים בהם היבואן לא ידע ולא יכול היה לדעת על דבר קיומה של סחורה מפרה במשלוח והספק הכניס למשלוח סחורה שלא הוזמנה. נטל ההוכחה במקרה כזה מוטל על כתפי היבואן אשר יכול לנסות לשכנע כי המוצרים המפרים שורבבו למשלוח על ידי הספק בטעות ואינם בתחום עיסוקו.
מתן שוק, עורך דין
מתן שוק, משרד עורכי דין
בית סילבר (קומה 14), אבא הלל 7, רמת גן 52552
נייד: 052-3474552; טלפון: 077-4050439; פקס: 077-4050469
מייל: matan@matanshok.com
אתר: www.matanshok.com